tiistai 26. tammikuuta 2016

Maukas kasvis-salaatti


Tänään on salaattipäivä. Ja vaan salaattia, koska eilen oli niin paljon kaikkee.
Okei. Näitä käytin tähän.

1 prk sekotuspapuja, tai siis papusekotusta
kirsikkatomaatteja
kevätsipulia
myskikurpitsaa
riisinuudelia
persiljaa
kuivattuja karpaloita
mausteita, joista myöhemminPaahda tomaatteja uunissa 200 asteessa 15 minsaa. Mukana öljy, suola, mustapippuri ja basilika.Sillä aikaa kuori 1/3 myskikurpitsasta.
Mä slaissasin sen, ja sit suikaloin. Tietysti miten vaan tykkää palotella on ok.

Keitä vesi, lisää kasvisliemi tai suola. Heitä joukkoon nuudelit, kurpitsat ja karpalot. Kun vesi alkaa taas kiehuu, laita kansi päälle, ja ota pois levyltä. Anna olla 3 minsaa, ja jäähdytä kylmän veden alla.Pavut, sipuli, persilja, valkosipuli ja chili sekasin. Vähän oliiviöljyy ja sitr. mehuu joukkoon. Nii, ja suolaa.


Tähän aikaan vuodesta kaikki vihree tuntuu hyvältä silmissä ja suussa.


Kun kaikki on valmista, ei muuta kun kasaamaan annosta. Jos on useempi syöjä, niin sekasin vaan. Päälle vielä laitoin ryytineidon siemeniä, kun oon tykästyny niitten monivivahteiseen pippuriseen makuun.  

Ryytineito (Nigella sativa), jota kutsutaan myös nimillä maustenigella, rohtoneidonkukka ja mustakumina, on yksivuotinenleinikkikasveihin (Ranunculaceae) kuuluva yrtti, joka kasvaa noin 60 cm korkeaksi. Ryytineidon siemeniä käytetään ruoanlaitossa joskus pippurin korvikkeena ja erityisesti linssi- ja kasvisruoissa. Ryytineitoa tuotetaan pääasiassa Intiassa.
Miljoonat ihmiset Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä käyttävät ryytineitoa lisäämään terveyttä. Seesamin näköinen, mutta väriltään musta aromaattinen mauste käy moneen eri tarkoitukseen: hoitona ja lääkkeenä hengitysongelmiin, vatsa- ja sisäelinongelmiin, parantamaan munuaisten ja maksan toimintaa, auttamaan verenkiertoa ja immuunisysteemiä sekä moniin muihin yleisvaivoihin.
Vuodesta 1959 yli 200 tutkimusta kansainvälisissä yliopistoissa tukee tämän kasvin perinteistä käyttöä, joka on aloitettu jo ainakin 1400 vuotta sitten.
Ryytineidon kemiallinen rakenne on hyvin rikas ja monipuolinen. Pääaineosan (nigelloni) lisäksi kasvi sisältää 15 aminohappoa, proteiineja, hiilihydraattia, rasvoja, alkaloideja, raakakuituja ja mineraaleja kuten kalsiumia, rautaa, natriumia ja kaliumia.

Mä oon ostanu etnisistä kaupoista.Hyvää ruokahalua !bulgariaбон апети́до́бър апети́т
englantibon appétit
espanjabuen provechoque aproveche
esperantobonan apetiton
hollantismakelijk eteneet smakelijk
italiabuon appetito
japaniどうぞ召し上がれ (dōzo meshiagare)
kreikkaκαλή όρεξη (kalí órexi)
latinabene sapiat
latvialabu apetīti
liettuagero apetitoskanaus
norjavelbekomme
portugalibom apetite
puolasmacznego
ranskabon appétit
ruotsismaklig måltid
saksaguten AppetitMahlzeit
tanskavelbekomme
turkkiafiyet olsun
tšekkidobrou chuť
unkarijó étvágyat
virohead isu
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti