keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Filonyytit, kimchi ja hilloKoska syksy saapuu, niin juureksetki alkaa olla sopivissa hinnoissa. Niitä tykkään käyttää, ja paljon. Aronian marjatkin kypsyy, mut niitä tuli aika vähän kun leikattiin keväällä aita lyhyeks.Keräsin pienen kipollisen marjoja, ja kaapis oli 4 omenaa, ni ajattelin hilloks tehdä.
Tähtianista käytin mausteena, kun on ollu jo vuoden avattu pussi kaapissa.

Keittele 10 minuuttii kaikkee paitsi melatiinii. Mä paseerasin kaiken siivilän läpi ja keitin melatiinin kans vielä 2 minuuttii. Ei tarvi sokerii lisätä enää.


Tuli yks sopiva purkki meiän käyttöön. Ehkä paahtiksen päälle tai letuille.

Resepti hillolle:

5 dl aronian marjoja
4 omenaa
3 tähtianista
inkiväärii tuoretta
tilkka vettä
sitr. mehuu

melatiinii 1/2 pussii                                               KIMCHI


Kiinankaali odotteli jääkaapissa pääsyä kimchiksi, joka on kiinankaalista valmistettu voimakkaasti maustettu korealainen ruokalaji/lisuke.


Leikkaa kiinankaali paloiks, ja laita se suolan kans hiostumaan ja pehmeneen kulhoon. Anna olla noin tunti ja puristele välillä. Huuhdo kunnolla kylmässä vedessä, puristele kuivaks,  ja tee mausteseos.


Tähän tulee 2 rkl raastettuu valkosipulii
1 rkl raastettuu inkiväärii
2 rkl chilihiutaleita
1 rkl kalakastiketta tai soijaa tai molempii

Sekota tää seos tasasesti kaalin sekaan ja laita purkkiin. Anna olla huoneenlämmös 1-2 vrk. Sit jääkaappiin. Kohta jo voi syödä. Sopii lihan, kalan ja vaik minkä lisukkeeks. On melkos tulista.


Punajuuria keittelin tunnin verran, ja kuorin heti kylmän veden alla kun oli kypsiä. Osan palottelin jääkaappiin salaattia varten, ja osasta ajattelin kokeilla jotain nyytin tapasii.


Pannulle hetkeks kuullottumaan laitoin porkkanaa ja sipulii. Lopuks punajuurikuutiot. Mausteeks ananas-salviaa, mustapippurii, suolaa, appelsiinimarmeladii ja valkosipulii, ruohosippee ja rakuunaa.Joo, ja jäljellä viimevuodest oli kuivattuu mustatorvisientä. Sitä kans.


Filotaikinaa käytin sit. Kolme kerrosta ja väliin juoksevaa margista, ni tulee sit myös vegaaneille. Muuten voita. Jaa levy kuuteen pitkittäiseen kaistaleeseen ja ala täyttää.


Niinku tälleen.


Kääntele kolmion muotoon ja laita loppuun vielä margista, et pysyy nyytti kiinni.Pellillinen tuli, ja sit kokeilin toisella lailla.


Pikkupussukoita.
Voitelin margiksella ja laitoin sesamin siemenii päälle.


Tuli rapeita. Olispa vaikka pullollinen olutta. Sopis kyllä. Mut keittelen kupin teetä, ni eiköhän se silläkin mee oikein hyvin.
Paista 175 astetta ja 12 minuuttii. Väristä huomaa kans kun on valmiita.


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti