torstai 26. tammikuuta 2017

Ruisleipää ja tyrniposse


Mun taikinajuuri ei oo 1800- luvulta, vaan puoli vuotta vanhaa. Silti sillä leipoo todella maukkaan hapanta ruisleipää. Tuoreeseen leipään tulee himo...ja ilmavaivat, mutta oon leiponu joka viikko satsin.Sekoita juureen vettä, suolaa ja ruisjauhoja. Niin että taikina on vielä, ei löysää, mutta ei valmistakaan vielä.
Laita taikina astiaan ja ripota jauhoja päälle.Kohota liinan alla 2-3 tuntia, tai koko yö on vielä parempi.Tee taikina sopivaksi lisäämällä ruisjauhoja ja hetken alustamalla taikinaa.

Muotoile halamasi malliset leivät.Olen nykyään tehnyt pelkästään matalia "reikäleipiä". Ne onnistuu hyvin.Leikkaan reikäleivät heti kun on jäähtyneet.Puolitan myös.

Pidä ja jäähdytä liinan alla.


Hapanjuuri ja leivän teko
2 kpl

1. päivä (aamu)

  • 2dlRuisjauhoja
  • 2dlkädenlämpöistä vettä

3. päivä (aamu)

  • 1dlRuisjauhoja
  • 3/4dl
  • kädenlämpöistä vettä

4. päivä (aamu)

  • 1dlRuisjauhoja
  • 3/4dlkädenlämpöistä vettä

5. päivä: taikina

  • 4dljuurta
  • n. 1 1/2tlhienoa merisuolaa
  • 2dlkädenlämpöistä vettä
  • n. 6 1/2dl(n. 325 g)Ruisjauhoja

 1. Sekoita jauhot ja kädenlämpöinen vesi keskenään kulhossa. Peitä astia kelmulla ja anna seistä lämpimässä paikassa (esim. lattialämmityksen päällä tai lieden reunassa) 2 vuorokautta. Sekoita muutaman kerran. Juuri alkaa hiljalleen kuplia.
 2. 3. päivän aamuna vatkaa joukkoon jauhot ja vesi ja jätä taas kelmun alle lämpimään paikkaan. Toista sama 4. päivän aamuna. Jätä vuorokaudeksi lämpimään kelmun alle. Seuraavana päivänä juuren tulisi olla kuohkeaa ja happaman tuoksuista.
 3. 5. päivänä ota taikinaa varten 4 dl juurta ja sekoita siihen suola. (Jätä noin 1 dl juurta talteen seuraavaa leivontakertaa varten). Sekoita joukkoon vesi ja alusta jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja paina kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1-2 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kunnolla. Voit kohottaa leivät esimerkiksi noin 25-asteisessa uunissa. Huoneenlämmössä kohottamiseen menee pidempi aika.
 4. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla 2 pyöreää limppua. Ripottele pinnalle jauhoja ja kohota liinan alla lämpimässä noin 1-2 tuntia tai kunnes leivät ovat kohonneet tarpeeksi. Leivät ovat valmiita paistettavaksi, kun pinta on revennyt verkkomaiseksi.
 5. Paista leipiä ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Tämän jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 50 minuuttia. (Voit leipoa taikinasta myös reikäleipiä. Paista niitä 250-asteessa noin 30 minuuttia.) Peitä valmiit leivät leivinliinalla, jotta kuori pehmenee hieman. Hapanleivän maku ja rakenne ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta. Leipiä ei kannata pakastaa vielä leipomispäivänä.

Tiesitkö että...

Vinkki! Juuri säilyy hengissä noin viikon ajan jääkaapissa. Juuren elvytys: - 1. päivän ilta: Nosta 1 dl juurta huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita juureen 1 1/2 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 1/2 dl ruisjauhoja. Jätä astia lämpimään paikkaan kelmun alle yön yli. - 2. päivän aamu: Vatkaa juureen 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Anna juuren käydä lämpimässä paikassa noin 8 tuntia. - Ota juurta taikinaa varten noin 4 dl ja jätä 1 dl talteen jääkaappiin ja leivo samalla tavalla kuin edellä (kohta 5. päivä: taikina).                                                              Mä tein hieman erilailla ton taikinan ja kohotuksen kun tässä Pirkan ohjeessa.


TYRNIPOSSE

1 pss tyrnimarjoja (200g)
1 dl sokeria
1 tl van. sokeria
4 dl kuohukermaa
vaniljasokeria

Keitä tyrnimarjoja plus 1 dl vettä 10 minuuttia ja siivilöi.


Keitä kermaa ja sokeria 5 minuuttia, anna kiehua kunnolla ja ota pois liedeltä. Lisää vähän kuumaa kermaseosta tyrnimehun joukkoon ja sekoita. Kaada sitten tyrnimehut kerman joukkoon.Lisää vaniljasokeri ja sekoita.. Jaa laseihin tai kippoihin.

Kelmuta ja laita jääkaappiin hyytymään. Tein jouluna näitä ja oli yön jääkaapissa. Hyvin hyytyi.Koristele vaikka tyrnimarjoilla ja yrteillä. Tai valkosuklaa sopii mainiosti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti