maanantai 8. helmikuuta 2016

Madekeitto ja blinit


Tuli parin kilon matikka katiskasta. Tåytyy soppaa ruveta tekemään. Se on jokavuotinen juttu muutaman kerran talvessa. Matikka sattu oleen vielä rommimade, joten illaks sit blinejä.





Keitä eka liemi ruodoista ja päästä. 2 litraa vettä,merisuolaa, valko- ja maustepippureita 12 kpl yht. ja laakerinlehtiä kaks, kolme.
Keitä 1/2 ttuntii, ja sihtaa kamat veks.

Soppaan laitoin

5 isoa perunaa
1 sipuli 
2 porkkanaa
2 l kalalientä

keitä noita 20 minsaa ja lisää kerma ja keitä vielä 5 minsaa.

2 dl ruokakermaa
mustapippurii
savupaprikaa

Lopuks sammuta hella ja heitä kalat ja maksa sekaan. Kansi päälle.

tilliä koko nippu
mateen lihat ja maksa paloina

Lopuks tuore tilli sekaan, ja ehkä pala voita.



Yritän käyttää kaiken mahd. tarkkaan, joten riivin vielä liemen ruodoista lihat irti, ja paistoin madepuikuloita seuraks. Nii ja aiolia, munanvalkuaista ja tilliä ja persiljaa vielä lisää.

2 dl keitettyy madetta
1 dl ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
valkosipulii
pippurii, suolaa
1 muna
tilliä
chiliä




Aamulla laitoin jo blinitaikinan alulle.

2 dl kermaviiliä
2 dl piimää
25 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria

Kuumenna piimä ja kermaviili kädenlämpöseks, ja lisää jauhot ja sokeri.
Anna olla ainakin muutama tunti. Mä pidin huoneenlämmössä.

Ennen ku alat tekee, on vielä jotain.
Kuumenna desi maitoa kuumaksi, ja lisää taikinaan. Kuten lisää myös 1 keltuainen, 1 tl suolaa, 1 rklvoita, ja lopuks vatkattu valkuainen.


Mullon tällanen blinipannu, rautaa, ja se on kyl hyvä. Yhtä hyvin voi käyttää lettupannuu tai paistinpannuu. Tulee vähän ohuempia. Ite tykkään jos kuori on rapsakka, ja sisus pehmee.


Eka on aina vähän tämmönen....    mut loput kyl onnistuu.


Päälle meil oli siis mateenmätii, punasipulii, smetanaa, tillii, pippurii ja suolaa.








Cavaa siihen kylkeen.



























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti